Winterse Tochten door West

Deelname = gratis, maar je moet je wel aanmelden. Klik hier 

21 januari 2015

 

Foto: gemaakt door Stroop Rotterdam op de  Spoordijk Spangen

 

 Buurttuin Spangen
Aan de Nicolaas Beetsstraat liggen 2 lange brede plantvakken die door bewoners is omgetoverd in een fruitbomenboogaardje. Je vindt er perenbomen, pruimenbomen, walnoten en nog veel meer. Het is het startpunt van de noten- en fruitbomenroute door Spangen.

Spoordijk
De oude dijk van de goederentrein die vanuit  Stadshavens om Spangen naar Rotterdam Centraal liep, ligt al jaren braak en de natuur heeft er grip op gekregen. Sinds het najaar van 2012 is de Spoordijk helemaal te bewandelen voor de wat avontuurlijker Spangenaar.

Buitenplaats Spangen
Onderaan de Spoordijk naast de singel van de Spaansebocht staat een kleine kas, omringd door een moestuin en siertuin: Buitenplaats Spangen. Op de woensdagochtend wordt er in de tuin gewerkt.

 

Kasteeltuin
Naast het Sparta Stadion ligt de kasteeltuin Spangen, vroeger het trainingsveld voor de ‘kasteelheren’ uit Spangen. Sinds 1992 is het een groen parkje met een speeltuin in het midden, met o.a. de Taaltuin (die taal, bewegen en spelen met elkaar verbindt)

Bellamy Waterplein
Vroeger stonden er huizen, nu is het een waterplein en buurttuin. Het waterplein ziet eruit als een klein amfitheater. Bewoners hebben in het grote grasveld er een buurttuin en kas aangelegd en tuinieren er gezamenlijk.

Justus van Effenblok
Kenmerkend voor het Justus van Effenblok is het gemeenschappelijke binnenterrein wat semi-openbaar is. Het binnenterrein is ingericht als gemeenschappelijke binnentuin.

 

 

11 februari 2015

 

Foto van Petra Meulenberg van bomen op het Dakpark

Dakpark
Op 9 meter hoogte recreëren in een park:  dat kan in het Dakpark. Het is gebouwd op een voormalig rangeerterrein bij het Marconiplein. In het Dakpark vind je een mediterrane tuin, een buurttuin, een lig- en barbequeweide en een speeltuin.

Park ‘43
Park ’43: een stadsparkje in Bospolder en tevens een centrale groene ontmoetingsplek in Bospolder-Tussendijken. ’s Zomers een prima plek om te picknicken. Kinderen kunnen lekker spelen in de speeltuin en ook is er een basketbalveld.

Spangesekade

Vanuit centrum Schiezicht zijn bewoners begonnen met het vergroenen van de Spangesekade door o.a. het aanleggen van plantenbakken. Parkeervakken zijn veranderd in groenvakken. Elke woensdagochtend onderhouden enkele bewoners het groen .

De Schans: Groen+kleur
Op de binnenplaats van de Schans vind je 3 tuinvakken waarvan één de moestuin is en een kas. In de kas kweken bewoners  planten en groentes die vervolgens uitgeplant worden in de moestuin en de plantenbakken op straat voor de Schans.

Proeftuin De Punt
De Punt is een parkachtige tuin op een tijdelijk braakliggend terrein dat sinds 2004 door Creatief Beheer en buurtbewoners is aangelegd. Buurtbewoners hebben er volkstuintjes op het terrein. Kippen wandelen er gezellig rond.

Tuin aan de Dijk
Aan de Mathenesserdijk lag een groot braakliggende terrein. Sinds dit najaar is het omgetoverd tot een mooie stadstuin voor bewoners! Vrijwilligers doen het onderhoud.

 

 

25 januari 2015

 

Foto van Petra Meulenberg van de Tuin op de Pier

Landgoed Cool ter Have
Wordt het loungen of tuinieren? Het strandpark bij de Coolhaven biedt het beste van twee werelden met de skyline van een wereldhavenstad en het groene buiten van een strandpark.

De Schat van Schoonderloo
De Schat van Schoonderloo is een combinatie van siertuin en moestuin. Tussen de grote bomen is een rosarium, een fontein en vijver, een muurschildering en zijn er fruitbomen. 

Tuin op de Pier
Zittend in de tuin, kijkend over de rivier, voel je de wind. Dat is Tuin op de Pier: een braakliggend terrein aan de Maas dat door bewoners in een paar jaar tijd is omgetoverd tot een groene oase met moestuin, buurtpark, fruitboomgaard en hondenspeelveld.

Tuin aan de Maas
Stad, land, lucht en water komen samen in de Tuin aan de Maas. Het is een initiatief van bewoners van de Mullerpier dat begon met een rijtje radijsjes en worteltjes. Niemand is verplicht om mee te werken, maar mensen hebben wel het gevoel dat deze tuin van en voor iedereen is.

De Voedseltuin
Tegenover het Dakpark ligt de Voedseltuin, aangelegd  op de gedempte Keilehaven.. Het is vooral een plek om elkaar te ontmoeten en iets te doen; van het produceren van voedsel, tot actief zijn in het groen tot het ontwikkelen van skills.