Buitenmuseum Overschie

Het buitenmuseum van Museum Oud Overschie is een betoverende plek en een van de onverwachte groene oases van Rotterdam.

Een bijna onbekende groene oase is het buitenmuseum van Museum Oud Overschie aan de Overschiese Dorpsstraat 100. Naast een voorgevel van niet veel meer dan drie meter breedte leidt een nauwe gang naar een adembenemend mooie tuin.

Vrijwilligers zijn bezig onkruid te wieden en vertellen graag over hun museumtuin. Een van hen is Annemarie, een vrolijke vrouw die zichtbaar trots is op de museumtuin. Ze werkt er al sinds jaren. ‘Het voelt alsof dit mijn eigen achtertuin is. Ik woon daarachter.’ Ze wijst naar een houten hek in de verte achter het koeienveld. ‘Het voelt een beetje als familie hier’, lacht ze. ‘Iedereen werkt samen en we hebben het heel gezellig. Maar nu moet ik gaan, het koor komt eraan.’ Ze springt op en loopt naar binnen. Het museum wordt door verschillende groepen gebruikt waaronder het zangkoor Fortissimo.

De tuin is er al sinds de zeventiende eeuw. Omringd door rozen en oeroude lindebomenstaat staat een theehuis. Langs een kronkelig paadje groeien weelderige bloemen en kruiden en er staat een kas die in een kloostertuin niet zou misstaan. In de verte wuift hoog gras met zuring en loeit de dorpskoe. Via de fruitboomgaard komt men bij een begraafplaats die nog steeds de laatste rustplaats is voor oude Overschiese gezinnen. Het buitenmuseum is elk weekend open.

Het buitenmuseum van Historisch Museum Oud Overschie is ieder weekend geopend van 12.00 tot 18.00 uur. Je vindt het museum aan de Overschiese Dorpstraat 136-140. www.museumoudoverschie.nl

(De Gemeente Rotterdam heeft hier een artikel over gepubliceerd, zie www.rotterdam.nl/tekst:adembenemendeachtertuin.)