Pluktuin Orion

Stichting Orion zorgt voor een weelderige cultuurtuin langs de Wollefoppenweg. Orion onderhoudt met de gemeente een deel van het Wollefoppenpark met daarin een weelderige tuin. Door het landelijke karakter lijkt de voorbijganger ver verwijderd van de grote stad die op een steenworp afstand ligt. Orion is een antroposofische werk- en woongemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Er werken acht bewoners en twee begeleiders. In de cultuurtuin groeien kruiden en diverse soorten bessen en staan appel- en perenbomen. De opbrengst verwerken ze tot kruidenthee, sap, jam en zalven. Deze producten zijn te koop bij Orion.

Leonie Warrens is blij dat het park behouden is gebleven: 'Er is sprake geweest dat de gemeente de grond wilde bebouwen, maar dat is gelukkig niet doorgegaan'. Het park vormt een natuurlijke buffer tussen de bebouwing van Zevenkamp en het gebied rond de Zevenhuizerplas. Daardoor is het landelijke karakter van de Wollefoppenweg behouden. Het is een plek die Leonie Warrens koestert: 'Groen is van vitaal belang voor de stad. Het besef van de natuur vervaagt, zeker onder stadsjongeren. Terwijl het juist voor de ecologie en onze eigen gezondheid zo ontzettend belangrijk is daar zorgvuldig mee om te gaan'. Een recente aanwinst is de kas. Het doel is 'vergeten groenten' te gaan verbouwen voor de proeftuin van Wollefoppengroen & Co. op het Manifestatieveld. 
Werkgelegenheid biedt Orion in diverse ambachtelijke werkplaatsen, zoals de tuinwerkplaats. Leonie Warrens is één van de leidinggevenden. 'Antroposofie is geen levensvisie', zo stelt ze, 'maar een mensvisie'. Zij legt de nadruk op ontwikkeling: 'Ieder mens kan leren en zich ontwikkelen. In de tuinwerkplaats heeft ieder zijn eigen aandeel in het geheel'.

De passie en bevlogenheid van Leonie Warrens beperken zich niet tot de tuinwerkplaats en de mensen die daar werken: 'Het gaat me om de samenwerking tussen de mens en de natuur. Door met zorg en aandacht de aarde te bewerken, krijg je daar prachtige dingen voor terug'.

De werkplaatsen van de Stichting Orion liggen aan de Wollefoppenweg. Aan de achterzijde grenzen de gebouwen aan de wijk Zevenkamp en het Wollefoppenpark en aan de voorzijde ligt de Zevenhuizerplas.
www.orioncamphill.nl