De Nieuwe Buren

De Nieuwe Buren is de winnaar van groene doelen verkiezing 2011!

 

Kom nu de tuin bekijken en droom mee met de bewoners over stadsnatuur, feestjes en natuurlijke speelplekken! Er zijn diverse kleinschalige activiteiten, ook voor kinderen.

'Onze gezamenlijke binnentuin is nu nog vooral een stadstuin, met klinkers, grasvelden, een aantal bomen en struiken en een jeu de boulesplaatsje. Met een groepje betrokken bewoners hebben we, op basis van een tekening van een medebewoner die architect is, een einddoel voor ogen waar we in fasen naar toe werken,' vertelt Meriam Beek, lid van de tuincommissie.

Rotterdam spettert van het groen, maar een groot deel daarvan is verborgen. Zo ook in Spangen bij de gerenoveerde woningen in het blok van de Mathenesserdijk, Nicolaas Beetsstraat en Vosmaerstraat. Hier vinden we 'De Nieuwe Buren', een project van Woonstad Rotterdam onder de noemer 'Dorps Wonen in Spangen', met een combinatie van nieuwbouw en renovatie van jaren dertig woningen.

Dezelfde gevels die het uitzicht op de binnentuin verhinderen, zorgen er tegelijk voor dat het alledaagse rumoer buiten blijft. Wie hier staat merkt niets meer van de stad. De afgelopen jaren hebben de bewoners al een flink aantal groene activiteiten georganiseerd. Met de geveltuintjes en banken aan de straatkant als resultaat. 'Dit voorjaar hebben we fruitbomen in de binnentuin geplaatst en de volgende stap is minder klinkers, meer groen en liefst ook een moestuin'. Verder hebben de bewoners zelf een zandbak voor de kinderen uitgegraven. Het wordt echter geen speelplaats, er moet plek zijn voor iedereen. En dat is het aardige van het project: Uiteindelijk leer je elkaar, en dus ook je 'nieuwe buren' beter kennen als je gezamenlijk de handen uit de mouwen steekt om een groene leefomgeving te maken waarvan iedereen volop kan genieten. De nominatie als groene doel zou voor de tuincommissie dan ook fantastisch zijn, want, zo besluit Meriam Beek: 'Dat zou betekenen dat we veel eerder van onze groene "stadstuin" kunnen gaan genieten dan gedacht'.

 
Poort Vosmaerstraat naast nr 30
Spangen
www.woonstad.nl