Heksentuin Overschie

Volkstuinvereniging Zestienhoven in Overschie is zo’n groene parel met verrassend groen en een spannend verhaal.

‘Zo groot als vóór de aanleg van de nieuwe woonwijk is volkstuinvereniging Zestienhoven niet meer’, zegt Ad Deliën. ‘Maar er is veel te ontdekken.’ Behalve hun eigen plekje onderhouden de tuinders van de vereniging ook de stroken gemeenschappelijk groen van het park. Ad vertelt enthousiast over de vlindertuin, het insectenhuis en de homeopathische tuin, die in thema’s is ingedeeld.

Aristoteles
‘Dit is dus de heksentuin en weet je wat dit is?’ Hij wijst een hoge plant met schermbloemen aan. ‘Heb je wel eens van Aristoteles gehoord en hoe hij aan zijn einde kwam? Door de scheerlingbeker te drinken!’ De oude Grieken gebruikten een aftreksel van de zaden van de gevlekte scheerling om de straf aan ter dood veroordeelden ten uitvoer te brengen. ‘In het wild kom je deze plant niet meer tegen,’ aldus Ad geruststellend en hij legt dan uit hoe hij zelf tincturen en zalf maakt van de geneeskrachtige planten. Hij wijst een goudgele bloem aan: ‘Dat is Goudsbloem. Daar kun je makkelijk zelf een heerlijke huidcrème van maken.’

Steeds meer mensen weten dat je uit de natuur veel geneeskracht kunt halen. Ad Deliën, klassiek homeopaat en natuurgeneeskundig therapeut, kwam erachter toen hij drogist was. In het volkstuincomplex Zestienhoven legt hij graag uit hoe je de geneeskracht van planten kunt gebruiken. Elke dag staat de poort van volkstuinvereniging Zestienhoven open. Iedereen is welkom om er rond te struinen langs vlinder- en rozentuinen of om op het gezellige terras van de vereniging te genieten van de natuur.

Bekijk het programma Helden van TV Rijnmond waarin Ad Deliën vertelt over de tuin.

 

Volkstuinvereniging Zestienhoven; Terletweg 20-21