Boer zoekt Buuf

 

In de Kapiteinsbuurt in Delfshaven ligt een verborgen groene parel met een verrassend verhaal.

“Het zag er echt niet uit,” eensgezind knikken de bewoners. “Grote kale coniferen, - en het lag vol met troep.” In de beschermde woonvorm Delfshaven van de Pameijer stichting vinden 22 voormalig dak- en thuisloze mensen een thuis. In de gemeenschappelijke woonkamer zit een kleine vijf man aan de koffie. Ze vertellen over hun tuin. “We kweken hier groene vingers en we komen de buren tegen.”

Onder de woonkamer ligt een weelderige tuin met daarachter een open plein. Buurtkinderen trappen er een balletje. In de tuin groeien reusachtige Dahlia’s, de eerste courgettes zijn rijp en de kruidenstruiken geuren in de zon.

Evelien van der Niet werkt voor de Pameijer stichting. “Zij heeft het voor elkaar gekregen!” Daar zijn de bewoners het over eens. In 2010 was het nog een verwilderde tuin achter een groot woongebouw. Niemand voelde zich er verantwoordelijk voor. Op het pleintje zorgden hangjongeren voor een onprettig gevoel. Totdat Evelien met het idee kwam: “Waarom maken we hier geen gemeenschappelijke moestuin van en kweken onze eigen groenten?”

Woonvormen voor bijzondere doelgroepen roepen regelmatig weerstand op. “Goed initiatief,” roepen bewoners dan, “maar niet in mijn achtertuin!” Hier is juist in de achtertuin iets moois ontstaan. Buren leven nu minder langs elkaar heen en kennen elkaar bij de naam. De tuin en het plein hebben een nieuwe functie waardoor mensen zich weer betrokken voelen bij hun buurt.

 

De Pameijer tuin is in de Kapiteinsbuurt 95
www.pameijer.nl/www.proefkaravaan.nl