Waar halsbandparkieten overnachten

Als je langs de noordrand van Rotterdam wandelt, moet je niet vreemd opkijken als er een tropisch uitziende en felgroen gekleurde vogel overscheert. Dit schelle kreten slakende diertje is de halsbandparkiet; bepaald geen inheemse verschijning.

Slaapplaats

De eerste waarnemingen stammen uit 1973 op landgoed De Tempel in Overschie. Ecoloog André de Baerdemaeker van het bureau Stadsnatuur Rotterdam: 'In de daaropvolgende jaren nam hun aantal langzaam toe. In het begin van de jaren negentig ontdekte men in Overschie een gemeenschappelijke slaapplaats van meer dan dertig vogels'. Momenteel schat men het aantal in Rotterdam op ongeveer 1200. Landelijk zou het om zo'n 10.000 vogels kunnen gaan.

Waar komt de Rotterdamse populatie vandaan? Waarschijnlijk uit Den Haag waar al voor 1973 een kolonie nestelde. De Baerdemaeker: 'Mogelijk verhuisde een aantal Haagse vogels naar Rotterdam. De halsbandparkieten broeden op landgoed De Tempel van het voorjaar tot het begin van de zomer. Ze bezoeken de fruit- en notenbomen daar het hele jaar door om te eten'.

Winter

Een vraag die De Baerdemaeker steeds weer krijgt is of de vogels bestand zijn tegen de winterkou. Dat is geen probleem: 'Ze zijn tamelijk goed bestand tegen strenge winters omdat ze voornamelijk afhankelijk zijn van bijvoedering door mensen. Pindasnoeren en voedertafels zijn dan hun belangrijkste voedselbronnen voor zover we nu in kunnen schatten. Hoewel de vogels een tropische indruk maken is de kou voor hen geen doodsoorzaak van betekenis'. Ze kunnen in gevangenschap een leeftijd van wel zeventig jaar bereiken.

Oude Eik

Halsbandparkieten zijn trouwens niet de enige bijzonderheid van landgoed De Tempel. De naam van deze locatie is terug te leiden naar een slot uit 1290. Het landhuis dateert uit begin 18e eeuw. Op het landgoed vinden we de oudste en dikste eik van Rotterdam. Deze boom uit 1840 heeft een omtrek van maar liefst 4 meter! Verder is het noordelijk deel uitgeroepen tot vleermuisreservaat. Hier zijn zes van de zeventien in ons land voorkomende soorten te vinden.

 

Landgoed De Tempel, Delftweg 186

www.bureaustadsnatuur.nl/downloads/straatgras/straatgras_2011-1_meer_groen_op_straat-de_halsbandparkiet_in_Rotterdam.pdf