1e klimaatneutrale basisschool

KINDEREN WETEN HOE BELANGRIJK GROEN IS!

Daarom zetten kinderen zich graag in voor meer groen. Zo lopen de kinderen van basisschool de Wilgenstam hun eigen groene loper: een sponsorloop waarmee ze hun eigen schoolplein groener kunnen maken. Goed bezig! De OBS Wilgenstam in Schiebroek is ook het eerste klimaatneutrale schoolgebouw van Nederland.
 
OBS Wilgenstam is een openbare basisschool. De speelplaats van de school is in ontwikkeling. De school wil daar duurzaam en educatief gebruik maken van groen en bestaande materialen. De speelplaats wordt een natuurlijk verloop van de openbare ruimte naar het gebouw. Het ontwerp is van de hand van kunstenaar Wolf Brinkman in overleg met leerlingen en leerkrachten. 
Wolf Brinkman over het samen ontwerpen: “Dat is een leuk en breekbaar proces. Niet alle ideeën van kinderen zijn haalbaar. Toch schrap je niet zomaar. Samen ontdek je wat wel en niet kan.” Dat een zwembad voor de school niet kon, snapten de kinderen wel. Maar hun originele idee van een rivier als afwatering is wel gebruikt. Regenwater wordt opgevangen door wadi’s (vijvers) die bij regenval vol water staan. Bij droogval kunnen de kinderen ze weer vullen door grondwater omhoog te pompen. Een leuk spel en een lesje ‘watermanagement’. Een ander idee, een boom met een gat om in te schuilen, kon ook niet. Ook dit idee is omgezet in wat anders. Er zijn verschillende bergjes waar je tussen en achter kunt zitten.
  
Op de speelplaats kun je ook buiten lesgeven. Twee heuvels kunnen als amfitheater gebruikt worden. En er is een moestuin. Wolf: “Het is belangrijk dat leerkrachten op een nieuwe manier naar bijvoorbeeld biologie geven gaan kijken. Alleen zo haal je de educatieve voordelen eruit.” Ook tuinonderhoud wordt een onderdeel van de lessen. 
 
De speelplaats krijgt de komende jaren langzaam verder vorm, en komt er bijvoorbeeld een hommelhotel. Wil je hem van dichtbij bekijken of de ontwikkelingen volgen? Kijk dan op de website van de Wilgenstam.
 
OBS Wilgenstam
Meidoornsingel 120, 3052 BT Rotterdam
www.wilgenstam.nl / energiesprong.nl/blog/rotterdam-schiebroek-obs-wilgenstam