Proefpark De Punt

(Han van Hulzen)

 
De Punt is een van de projecten van Creatief Beheer in Delfshaven waarbij van tijdelijk braakliggende terreinen, samen met buurbewoners, mooie parkachtige tuinen worden gemaakt. Creatief beheer wil vooral het groene aan het sociale koppelen. Elkaar leren kennen en samen ontspannen via tuineren en tegelijkertijd de wijk wat groener maken “landleven in de stad”. De Punt is in 2004 begonnen en uitgegroeid tot een groen pareltje in de wijk. Na jarenlang tuinieren door buurtbewoners en een prettige lichte natuurlijke verwildering is er een oase onstaan waar kinderen graag spelen en buurtbewoners en toevallige passanten graag neerstrijken. Ook een mussenkolonie heeft De Punt ontdekt en je ziet ze vrolijk in groepjes rondcirkelen terwijl je van een kopje thee geniet bij het beheerdershuisje. Buurtbewoners zijn blij met hun volkstuintjes op het terrein. Wat smaakt lekkerder dan groente en fruit uit eigen tuin?
 
Parkvrouw Tonny van Sommeren beheert de boel en voor je het weet zit je zo maar een uur te kletsen en van de zon te genieten. Joeri van der Hor is als natuurkenner ook betrokken bij het beheer. Met vuur vertelt hij over de onstane natuur en hoe buurtbewoners op heel persoonlijke en uiteenlopende wijzen hieraan bijdragen.
 
'Meest Kindvriendelijk Project van Nederland' 2005 (VNG, Jantje Beton, VROM)
 
Er staat een hoge monumentale metalen constructie met kippen erin, deels overwoekerd met klimop. Een grote haan met enorme gespierde dijen die er parmantig omheen loopt blijkt van een buurbewoner die vechthanen kweekt. Nee, plataanbomen wil hij er niet in hebben die zijn als exoten heel erg soortenarm. Met de mus gaat het slecht in de stad maar proefpark de Punt is een uitzondering. Mensen kunnen komen tuinieren of gewoon langskomen en een dagje ‘Landleven in de Stad’ ervaren. Er staan wilgentenen klaar voor je. Die mag je meenemen en hoef je elders alleen maar in de grond te steken om ze te laten groeien. Het project Proefpark de Punt bestaat sinds 2004. Het is een wijkparkje van 8000 m2 in Bospolder en verhuist op termijn naar het Dakpark. Hier kun je het beste zien hoe een Creatief Beheer park eruit ziet en horen wat er allemaal gebeurd is. Want alles op het  park heeft een eigen verhaal.
 
Het landje bij de Haspelstraat hoek Puntstraat
www.creatiefbeheer.nl
proefparkdepunt.nl