Rotterdam The Hague Airport verjaagt vogels vogelvriendelijk

Vliegen goed voor het milieu? Dat is een wat overdreven stelling. Gek genoeg hebben vliegvelden de natuur toch wat te bieden. Omdat hier geen mensen komen, kan zich hier een bijzonder stukje flora en fauna ontwikkelen. Helaas, die prachtige flora en fauna heeft ook een keerzijde: het trekt vogels aan die een gevaar voor vliegtuigen vormen. Daar heeft Rotterdam The Hague Airport iets vogelvriendelijks op verzonnen.
 
Vogels vormen een serieus gevaar voor landende en opstijgende vliegtuigen. Volgens de International Bird Strike Committee bedraagt de schade door vogelaanvaringen jaarlijks wereldwijd 1,5 miljard euro, nog afgezien van de kosten van de vele vertragingen die vogels veroorzaken. Vogelwachten gaan ze met vogelverschrikkers, valken en explosies te lijf. Rotterdam The Hague Airport is de enige luchthaven die alleen met roofvogels werkt om vogels af te schrikken. Dat heeft twee voordelen. Het is de meest vogelvriendelijke verjagingsmethode. Er komt geen kogel of geluidskanon aan te pas. Daarnaast wennen vogels niet aan roofvogels; de methode blijft effectief zonder dat je steeds van tactiek moet veranderen.
 
Ook weidevogels kunnen zich bij een vliegveld schuilhouden. Ook daar heeft Rotterdam The Hague Airport iets op bedacht. Door een specifieke maaimethode is het gras minder aantrekkelijk voor weidevogels. Om de juiste methode te kiezen, zou je eens door de ogen van een vogel naar een weiland moeten kijken. Als het gras te laag is, kunnen vogels al het gevaar om zich heen zien, dat maakt een weiland een prettige leefomgeving. Als er veel gemaaid wordt, ontstaat er humus, en hierdoor meer wormen, en dus meer voedsel voor vogels. Als het gras (te) hoog is, kunnen sommige vogels zich er weer in verschuilen en zelfs nestelen.
 
Rotterdam The Hague Airport