Educatieve tuin Essenburgsingel: weelderige schooltuin langs het spoor

(Han van Hulzen)

TIP: Wist je dat de tuinen voor iedereen open zijn en niet alleen voor schoolklassen? En dat er veel meer groeit dat  je denkt? Veel schooltuinen hebben openbare kruidenbedden waar je  voor eigen gebriuk  mag plukken. 

Al sinds 1923 bezoeken basisschoolleerlingen de educatieve tuin aan de Essenburgsingel. Tijdens het verzorgen van groenten en bloemen beleven ze de natuur op een wijze die een indruk achterlaat die ze nooit meer vergeten.

Wanneer je de ingang bij nummer 59 ingaat, word je na enige meters verrast door met liefde aangelegde tuintjes omgeven door water en groen. Hoe leer je kinderen voedsel te bereiden en waar komen de ingrediënten eigenlijk vandaan? Tom van Wanum, de beheerder van de educatieve tuin vertelt met passie over de pizzatuin. Daar worden alle ingrediënten voor een lekkere pizza door kinderen zelf gekweekt. Een oude ton met een klep een gat in de grond en wat hout. Meer is er niet nodig voor de kinderen om uiteindelijk hun eigen pizza’s te bakken. Graan halen ze zelf uit de halmen en malen het met de hand. Tom blaast over zijn hand: “kijk zo blaas je uiteindelijk de vliesjes er uit”.

Zo zijn er meer thema’s zoals de pompoentuin, de kruidentuin, granentuin en de bloementuin. De oogst wordt verwerkt in de meest uiteenlopende producten zoals soep, haloweenkoppen, wierook ,kruidenazijn, vogelvoer, een bloemen herbarium en ga zo maar door.

Dat de tuin vrij toegankelijk is voor publiek, is niet alom bekend. Je mag hier zelfs je eigen kruiden plukken en mee naar huis nemen. Het is een genot om hier even te zijn en je kunt je nauwelijks nog voorstellen dat de drukke stad dichtbij is.

Slenter over de tuin, zit in de zon en geniet van de bloemen en de kruiden.

Essenburgsingel 59