Tuin aan de Maas

Schoffelen op de Müllerpier

De Tuin aan de Maas heeft misschien wel het mooiste uitzicht van Rotterdam. Land, lucht en water komen samen. De Tuin aan de Maas is een initiatief van de bewoners van de Mullerpier zelf. In 2002 was de pier nog een kale zandvlakte. 'We hebben de gemeente gevraagd om gras in te zaaien om tegen te gaan dat het zand alle kanten opwaait', vertelt Judith Kuipers, een van de initiatiefnemers van de tuin. Een handvol bewoners begon toen ook andere planten te zaaien. In 2008 ontstond zo de Tuin aan de Maas. 'De grond hier is enorm vruchtbaar. Radijzen nemen kolossale verhoudingen aan. Wat begon als een onschuldig rijtje peulen en worteltjes, is inmiddels een uit de hand gelopen hobby van vele buurtbewoners'.

En dat laatste is mooi meegenomen, want buurtbewoners leren elkaar nu beter kennen. 'Kijk', vervolgt Judith, 'niemand is verplicht mee te werken in de tuin, maar mensen hebben wel het gevoel dat deze tuin van en voor iedereen is. De één plant z'n bloemen of groenten, de ander zorgt voor een kop thee, en ongemerkt levert iedereen toch een bijdrage'.

Het project trok zelfs de aandacht van jongeren uit de nabijgelegen wijk Delfshaven. Bewoners hielden aanvankelijk hun hart vast, maar wat bleek? 'De jongeren vroegen netjes of ze hier wel mochten zitten. Prima. Zolang ze maar geen rommel maakten. We hebben toen gezorgd voor een prullenbak en nu ruimen ze netjes hun spulletjes op als ze vertrekken'.

Uitbreidingsplannen zijn er ook. Tot 2018 blijft de grond onbebouwd. Zo zijn er nog  plannen om een wilde en avontuurlijke tuin voor de kinderen te creëren. Zoveel is wel duidelijk: op de Mullerpier zijn ze voorlopig nog niet uitgetuinierd.

www.tuinaandemaas.nl