Groene Loper in het Algemeen Dagblad

Charlotte van Genderen
AD Rotterdams Dagblad

Betonjungle Rotterdam telt meer groene plekjes dan mensen denken. Langs zestig onbekende idyllische ‘hotspots’ loopt volgende week zaterdag een dertig kilometer lange wandelroute: de Groene Loper. Voor de minder geoefende wandelaar zijn er drie slenterroutes.
 
Vorig jaar was het nog een doodse achtertuin met wat treurige coniferen. 
Tegenwoordig is de tuin van Beschermende Woonvorm Pameijer  aan de Kapiteinsbuurt in Rotterdam-Delfshaven een groene oase. Er staan kruiden, er wuiven boompjes en er bloeien bloemen. De bewoners  zorgden zelf voor de metamorfose; elke vrijdag spit, zaait en plukt het ‘tuinteam’ dat het een aard heeft.
,,In deze tuin kom ik tot rust,’’ vertelt bewoner én tuinier Giovanni di Freites, terwijl hij wijst op de vele kruiden die er staan. ,,Peterselie, bieslook, basilicum, we hebben het allemaal.’’
Weinigen zullen het beschutte plekje op het binnenterrein tussen de Delfshavense woonblokken kennen. Net als de groene speeltuin van de Osseweibuurt, in het Nieuwe Westen, met de wilgentunnels en de struinpaadjes. En wat te denken van het onverwachts sprookjesachtige Buitenmuseum Oud-Overschie? Wie weet eigenlijk dat je daar, net na je de Overschiese woonkazernes achter je hebt gelaten, stuit op luierende koeien, wijnranken, bruggetjes en andere bucolische taferelen?
,,Wij willen Rotterdammers die zeggen dat hun stad niet groen is, bewijzen dat zij ongelijk hebben,’’ vertelt Gudrun Feldkamp, bedenker van de Groene Loper.
Deze wandelroute, die voor het eerst in Rotterdam is uitgezet,  voert op zaterdag 24 september langs zestig van die onbekende groene plekjes in de stad. Die binnenplaatsen, school-, moes- en speeltuinen en andere verrassende lustoorden liggen in drie deelgemeentes: Delfshaven, Overschie en Prins Alexander.
Je kunt dertig kilometer lopen langs alle plekken, maar de minder geoefende wandelaar kan ook kiezen uit drie kortere slenterroutes door Delfshaven, Overschie, Zevenkamp en Ommoord. Naar Landgoed De Tempel aan de Schie en de boerderij van de familie Hoogerbrugge in Polder Schieveen kun je met de tuktuk, of op een opvallende step van het vrolijke fietsenverhuurbedrijf Aroundtown.
 
Onkruidwandeling
Ook de slenterroutes door Delfshaven en Ommoord/Zevenkamp worden aangekleed met ‘groene’ activiteiten. ,,Zo houdt onkruiddeskundige Peter Kremer een onkruidwandeling bij het Strandpark op het Coolhaveneiland,’’ verklapt Feldkamp. ,,Je leert echt leuke dingen van hem, bijvoorbeeld over het kruid ‘poor people’s meat’. Dat kruid groeit tegenwoordig ook in Rotterdam, terwijl het helemaal niet Nederlands is. Het is meegekomen uit Suriname en wordt daar zo genoemd omdat het zo eiwitrijk is.’’
Bij de mensen van cultureel centrum Orion in Zevenkamp, die ook een kas beheren, kunnen jams en verse sapjes worden geproefd. En ook de gekraakte Boerderij aan de Rotte tussen Ommoord en Zevenkamp doet mee aan de groene route. De krakers -zij noemen zichzelf liever cultureel ondernemers- vertellen over hun plannen een ‘duurzaam centrum’ van de boerderij en schuren met kleurige pipowagens te maken.
 
Voedseltuin
Een ander nieuw initiatief dat meedoet aan de Groene Loper en de Delfshavense slenterroute: de Voedseltuin van de Rotterdamse Voedselbank. Sinds kort werken op deze enorme biologische moestuin achter de Keilestraat langdurig werklozen. Zij verbouwen er groente voor de klanten van de Voedselbank. ,,Ik vind het zo leuk dat ik nu iets voor die mensen kan betekenen,’’ vertelt Badr Rakhali terwijl hij slakropjes plant. ,,En het is heerlijk werken hier, zo in de buitenlucht. Leuk dat we meedoen aan die groene route, dan kunnen meer mensen zien wat we hier doen.’’
Martijn van Zanten van de Voedseltuin ziet zeker een groene trend in Rotterdam. ,,Overal zie je pluk- en proeftuinen verrijzen, waar buurtbewoners hun eigen voedsel verbouwen. Stadsmensen willen weer terug naar de basis, willen geen supermarktwijn meer drinken die is gemaakt van druivenmost en gedestilleerd water, zoals tv-programma De Keuringsdienst Van Waarde aantoonde.’’ Van Zanten geeft tijdens de Groene Loper een workshop permacultuur -ecologisch tuinieren- in de Voedseltuin.
Behalve mensen tonen hoe groen de stad is, wil De Groene Loper ook geld inzamelen voor méér groen in Rotterdam. ,,Je kunt natuurlijk gratis langs de groene plekken lopen, maar voor een routekaart betaal je vijf euro,’’ verklaart Gudrun Feldkamp. ,,Het opgehaalde geld gaat naar de winnaar van de Groene Doelen-verkiezing. Genomineerd voor deze verkiezing zijn stadslandbouwproject Wollefoppengroen in Zevenkamp, de binnentuin van het Spangense woonproject De Nieuwe Buren en het Overschiese
 
Groentje, een tuin aan de Patijnkade.
De winnaar van de Groene Doelen-verkiezing –op de website groeneloper010.nl kan worden gestemd- wordt morgen bekend gemaakt.
De slenterroutes beginnen in Zevenkamp/Ommoord bij Wollefoppengroen aan de Arthur van Schendeldreef, in Delfshaven aan de Sint Jobskade in het Lloydkwartier en in Overschie in Park 16Hoven aan de Deelenweg. De route door Zevenkamp en Ommoord wordt om 10.30 uur geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb. De gemeente Rotterdam betaalde een bescheiden bedrag mee, het meeste is bekostigd door de deelgemeentes zelf.
 
Edities
Meer deelgemeentes waren geïnteresseerd, maar wegens tijd- en menskrachtgebrek koos de organisatie van De Groene Loper voor drie deelgemeentes. ,,Maar volgend jaar willen we zeker de deelgemeente Noord erbij betrekken, en deelgemeentes op Zuid,’’ vertelt Feldkamp. ,,In Rotterdam valt nog genoeg te ontdekken. Er komen steeds meer groene plekken bij, zoals bijvoorbeeld die populaire proeftuinen. Het is leuk om editie na editie van de Groene Loper te zien hoeveel groen er bijkomt in de stad.’’
Terug naar overzicht